Τα «Ημερολόγια Χαρμολύπης» αποτελούν μια σύνθεση με μυθογραφημένες ιστορίες, από την εποχή της αθωότητας, στον καιρό της κρίσης. Ιστορίες που διατρέχουν την Ελλάδα του ’60, την Μεταπολίτευση, την «Αλλαγή», την «Ελλάδα του ευρώ» και την Ελλάδα των Μνημονίων.Ένα ταξίδι που αρχίζει απ’ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Διδυμοτείχου και τελειώνει στα Αλτιπλάνος των Ανδεων...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Αποσπάσματα από το βιβλίο

Οι αφηγήσεις αποσπασμάτων από το βιβλίο από τους δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς, κ. Θανάση Γωγάδη και κ. Κωστή Ζαφειράκη, στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2014.





Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Μουσικό πρόγραμμα

Τα τραγούδια που ερμήνευσαν στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στις 7 Οκτωβρίου 2014 η Μαρία Δήμητσα και ο Χρίστος Γκαίλας.

Αθανασία

Τα τραγούδια μου τ΄ αμερικάνικα 

Ο κόσμος σου να είμαι εγώ

Το δίχτυ

Ήταν αέρας

Πάρε Χρώμα

Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Για τον Τάκη

Ελάχιστος φόρος τιμής στον αγαπημένο φίλο του συγγραφέα, τον Δάσκαλο, Στιχουργό, Συγγραφέα και τόσο πολλά άλλα, Τάκη Δήμητσα, που μας άφησε νωρίς στη χαραυγή του 2013, από τον Αρθρογράφο και Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Γιώργο Καρρά.



Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Δημήτρης Κούβελας

Η ομιλία του Δικηγόρου και Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρη Κούβελα, στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2014.


Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Θανάσης Ακριβόπουλος

Η ομιλία του Δικηγόρου, κ. Θανάση Ακριβόπουλου, στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2014.


Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Νατάσα Κάντζα

Η ομιλία της Φιλολόγου και Υπεύθυνης Επιμέλειας του βιβλίου, κας Νατάσας Κάντζα, στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2014.



Παρουσίαση του Βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης - Κύρος Υάκινθος

Η ομιλία του Mηχανολόγου Μηχανικού και Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Κύρου Υάκινθου στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης στις 7 Οκτωβρίου 2014.


Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ημερολόγια Χαρμολύπης: “Ιστορίες για τα όρια της ανθρώπινης δύναμης”

Γράφει η Νατάσα Κάντζα, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων
«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω κι εγώ. Εκ μέρους του Ιανού μου ζητήθηκε να επιμεληθώ το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη.  Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μένα το να μου ζητήσει ο κύριος Τριανταφυλλάκης να παρουσιάσω το βιβλίο του και μάλιστα με έναν τόσο αφοπλιστικό τρόπο, που δεν θα μπορούσα να αρνηθώ.
Το βιβλίο «Ημερολόγια Χαρμολύπης μυθιστορηματικές ιστορίες» είχα την τιμή και τη χαρά να το διαβάσω από τους πρώτους και μάλιστα ίσως το τελευταίο άτομο πριν πάρει το δρόμο του για το τυπογραφείο. Όπως επίσης συνέβη και με το πρώτο του βιβλίο το «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει…».

Κι ενώ όταν άρχισα την ανάγνωση σκέφτηκα ότι «ναι, είναι το ύφος του κ. Τριανταφυλλάκη», αφού ήδη είχα την αναγνωστική εμπειρία του πρώτου πονήματός του, στη συνέχεια, εξαπλάγην, ευχάριστα φυσικά, καθώς οι πειραματισμοί που άρχισαν να αποκαλύπτονται διατηρούσαν άσβεστο το ενδιαφέρον μου να συνεχίσω την ανάγνωση.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ρεαλιστικό Μυθογράφημα στον κολοφώνα του

Γράφει ο Καθηγητής Νίκος Παπανικολάου*


Πόσα από τα βιβλία που έχετε διαβάσει έχουν αιχμαλωτίσει την φαντασία σας και σας «ανάγκασαν» να τα περιδιαβείτε γιατί χόρδισαν την ψυχή σας και σας συντόνισαν με συναισθήματα βαθιά παραχωμένα στην ψυχή σας; Μία, δύο; Αν σας πω πως διάβασα τα «Ημερολόγια Χαρμολύπης» του Κώστα Τριανταφυλλάκη δύο φορές να μη με πιστέψετε, γιατί τα διάβασα τρεις φορές. Το διήγημα ασκεί ιδιαίτερη έλξη αφού είναι σύντομο και συνήθως δραματικό. Ε, λοιπόν, τα διηγήματα στα «Ημερολόγια…» ευχόμουν να μην τελειώσουν, σαν τα ογκώδη μυθιστορήματα που σε καθηλώνουν με την πλοκή αλλά κυρίως με τους διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι παραμένουν μυστήριοι μέχρι το τέλος.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

«Ημερολόγια Χαρμολύπης»: ταξίδι συλλογικής αυτοσυνειδησίας

Του Γεωργίου Λ. Κωνσταντόπουλου
Φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Μυημένος κανείς στα Ανώτερα Μαθηματικά του Ελύτη, σε εκείνα του «Μικρού Ναυτίλου», ψηλαφεί μια μεταφυσική οντολογία: «Ένα δειλινό στο Αιγαίο περιλαμβάνει τη χαρά και τη λύπη σε τόσο ίσες δόσεις που δεν μένει στο τέλος παρά η αλήθεια». Τα «Ημερολόγια Χαρμολύπης» του φίλου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη είναι ακριβώς αυτό: η αέναη εναλλαγή, η ατελεύτητη πάλη μεταξύ των δυο αυτών διαμετρικά αντίθετων συναισθημάτων, που εν τέλει συνιστούν και τις απαρασάλευτες σταθερές ενός ανθρωπίνου βίου.


Ο συγγραφέας με την ψυχογραφική ικανότητά του σκιαγραφεί τις συναισθηματικές εξάρσεις και μεταπτώσεις των ηρώων αυτής της ετερόκλητης παρέας παλαιών συμμαθητών από το Διδυμότειχο υψώνοντας τη σεβάσμια και δεσπόζουσα μορφή του Δασκάλου σε ένα νοητό βάθρο, απ’ όπου ηνιοχεί τη συζήτηση, την από κοινού αναζήτηση ατομικών και συλλογικών κατασφαλίσεων και πεπρωμένων. 

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

«Ημερολόγια Χαρμολύπης: Ένα πλήρες ταξίδι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας!!!»

Γράφει η Ανθή Παπαγεωργίου*
«Οπως στην έννοια της χαρμολύπης, οι δύο αντίθετες καταστάσεις είναι ισότιμα μοιρασμένες, έτσι και στις ιστορίες που μας διηγείται στο βιβλίο του "Ημερολόγια Χαρμολύπης" ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, η χαρά και η λύπη, ως φαινομενικά αντίθετα συναισθήματα, αναδύονται ξεχωριστά για να φύγουν τελικά χέρι με χέρι.
Μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιών συμμαθητών που ξαναβρίσκονται μετά από χρόνια, ξετυλίγονται οι προσωπικές τους ιστορίες, που ενώ διαδραματίζονται σε άλλο τόπο και χρόνο, σε μέρη και εποχές που δεν είναι γνώριμα σε κάθε αναγνώστη, πολύ φιλόξενα και οικεία τον μεταφέρουν χωρίς προσπάθεια, σε αρώματα και τοπία, κάνοντάς τον συμμέτοχο σε μία Ελλάδα παράλληλη, καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

Εκεί ανήκουν και τα μέρη του βιβλίου που πραγματεύονται την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που σε επανασυνδέουν με την πραγματικότητα, ενώ για αντάλλαγμα προσφέρουν μια ορθολογιστική και ψύχραιμη καταγραφή γεγονότων για το πως φτάσαμε ως εδώ μαζί, συμμέτοχοι στο κομμάτι αυτό της οδυνηρής καθημερινότητας της χώρας.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Η Ελένη Φιλίνη διαβάζει Κώστα Τριανταφυλλάκη


Η Ελένη Φιλίνη διαβάζει αποσπάσματα από τα Ημερολόγια Χαρμολύπης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου στον ΙΑΝΟ, στις 16 Ιουνίου 2014.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"Ημερολόγια Χαρμολύπης": Μιλάνε ακόμα τα βιβλία...

Γράφει η Νάνσυ Καλαφάτη:

Τα "Ημερολόγια χαρμολύπης" τα διάβασα δύο φορές...
Τη μία για μένα και τη δεύτερη για να βρω τα "κλειδιά" του συγγραφέα...
ΑΨΟΓΑ τα νοήματα που χορεύουν με τις λέξεις...
Άψογος ο τρόπος με τον οποίον οι εμπειρίες ζωής και τα αποστάγματα μελέτης χρόνων ενώνονται, χωρίς να προκαλούν ύπνωση στον αναγνώστη, αλλά παρακινώντας τον να διαβάσει το βιβλίο αδιακόπτως, ώστε νάβρει "που το πάει" ο συγγραφέας...
Το πήγες στη "διδαχή" με παραδειγματα, φίλε μου Κωνσταντίνε...
ΔΕΝ εντέλεις ΤΙ πρέπει να αποφεύγουμε-ουν, αλλά αφήνεις στη λογική του καθενός από εμάς, το δικαίωμα να κρίνουμε -κατά το δοκούν- το θετικό ή το αρνητικό...
Με καλύπτει δε, εκείνο το "θρορυβώδες" σιχτίρ στα τελειωμένα, με το κατασταλαγμένο:
"Ο καθείς τα πεπραγμένα του με τα δικά του μέτρα τα κρίνει και τ΄αξιολογεί. Κι αν ακόμη ήταν μια αρμαθιά από ήττες. Σοφότερος έγινε με τόσες πληγές και πίκρες. Τουλάχιστον δοκίμασε και έχασε."
ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Αλίμονο σε όσους δε δοκίμασαν εκλεκτέ μου φίλε...

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το βιβλίο 4ο στις προτιμήσεις του κοινού!


Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του και το βιβλίο βρίσκεται στην 4η θέση των Best Sellers του ΙΑΝΟΥ

Ο Φώτης Σιούμπουρας για το βιβλίο


Η ομιλία του κ. Φώτη Σιούμπουρα για το βιβλίο, κατά την παρουσίαση στον ΙΑΝΟ, στις 16 Ιουνίου 2014.

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης για το βιβλίο


Η ομιλία του κ. Δημήτρη Μιχαλέλη για το βιβλίο, κατά την παρουσίαση στον ΙΑΝΟ, στις 16 Ιουνίου 2014.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ερανίσματα...


Μουσική πανδαισία...


O μοναδικός Ανδρέας Συμβουλόπουλος, παίζοντας μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, του Μάνου και του Μίκη στην παρουσίαση του βιβλίου στον ΙΑΝΟ στη Σταδίου στις 16 Ιουνίου 2014.

Μνήμες χαρμολύπης και ημερολόγια αισιοδοξίας


Στο πρώτο του βιβλίο, το «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει», ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης μας έδειξε πως τα σχέδια μένουν πολλές φορές μισά, πως αλλάζουν κάτω από τονεπηρεασμό εξωγενών και εσωτερικών παραγόντων, πως μεταλλάσσονται με βάση απροσδόκητα γεγονότα και προσδοκώμενες επαναλήψεις εμπειριών. Στο δεύτερο συγγραφικό του εγχείρημα, το «Ημερολόγια Χαρμολύπης», έρχεται να μας πείσει για το ότι η μη εξιδανικευμένη ανάμνηση της χαρμολύπης μιας ολόκληρης ζωής μπορεί και να αποτελεί το απολύτως απαραίτητο συστατικό για ένα μελλοντικό άλμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η ιδιότυπη συνάθροιση των παλιών συμμαθητών καταλήγει σε μια ειλικρινή καταγραφή προσωπικών βιωμάτων. Από τον ύμνο στην εσωτερική δύναμη και την επιμονή έως τον μελαγχολικό αλλά και δημιουργικό έρωτα. Από τα πιεστικά διλήμματα που δίνουν κατευθυντήριες γραμμές έως την άδολη αγάπη και τις παραδοσιακές αξίες. Ένα ποτάμι συναισθημάτων που αποτυπώνει τα όνειρα και τα αδιέξοδα μιας εποχής.

Ο Ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος σχολιάζει περί των Ημερολογίων Χαρμολύπης